Alte studii, facute de cercetatorii din intreaga lume, au aratat ca merisoarele au o influenta favorabila si in prevenirea si lupta cu temutul cancer la san (tot datorita antioxidantilor), dar si a bolilor cardiovasculare, renale, reumatice, in normalizarea glicemiei, in imbunatatirea memoriei, putand chiar incetini procesele neurodegenerative.Asa stand lucrurile, daca locuiti intr-o zona submontana si aveti un teren pe care nu stiti ce sa cultivati, ce-ati zice de o cultura de... merisoare?
Puteti comanda materialul saditor de la pepiniera Olunden, din FINTEUSU MARE NR.59/A - SOMCUTA MARE, jud. MARAMURES, ROMANIA. Acolo veti putea primi si consiliere in infiintarea unei asemenea plantatii, ingrijirea tufelor pitice de merisoare si chiar indicatii referitoare la modul in care veti putea ulterior sa valorificati productia de fructe obtinute.In final, daca ar fi sa ma intrebati pe mine ce de v-ati apuca de cultivat merisoare, la jumatatea celui de-al doilea deceniu al secolului 21, v-as putea oferi urmatoarele argumente principale:sunt extrem de apreciate in UE, deci veti putea avea o piata de desfacere extinsa si in strainatate, nu doar in Romania (in Europa 1 kg de merisoare se vinde in medie cu 24 de euro);este o cultura extrem de usor de infiintat si ingrijit, pentru ca nu are nevoie de un sol pretentios;din anul al doilea de la infiintarea culturii de merisoare veti putea culege prima recolta;productia la hectar se poate ridica pana la 20 de tone!!!dupa infiintare, puteti sa va extindeti anual plantatia de merisor, deoarece merisorul se inmulteste usor din tufele mature;nu trebuie sa va luptati cu o concurenta acerba, cum ar fi cazul cultivatorilor de mere, prune sau alte fructe obisnuite;merisoarele au avantajul, deloc de neglijat, ca nu sunt usor perisabile, comparativ chiar cu fructele de padure, gen: mure, zmeura, fragi;o tufa de merisor poate rodi si 70 de ani, deci chiar o puteti lasa mostenire copiilor si nepotilor!Ce ziceti, v-am convins sa deveniti stapan de plantatie de merisor? Merişoarele – vaccinum macrocarpone sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, cu precădere cele ale tractului urinar. Impactul lor benefic a fost descoperit de către strămoşii noştri şi confirmat în zilele noastre prin studii specializate.
În compoziţia merişorului – veccinum macrocarponel, veţi regăsi acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar şi uleiuri şi săruri minerale.
Consumul zilnic de merişor – vaccinum macrocarpone formează un zid de protecţie împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi E.Coli, Helicobacter pylori (responsabilă pentru ulcerul gastric), Streptococcus mutans (principala responsabilă pentru cariile dentare). Responsabile pentru acest beneficiu medical sunt proantocianidele din merişoar – vaccinum macrocarpone: acestea acţionează împotriva diferitelor bacterii, evitând fixarea lor la mucoasa anumitor organe.
Consumul de merişor – vaccinum macrocarpone te ajuta să scapi şi de pietrele la rinichi, reduc riscul apariţiei osteoporozei, întăresc sistemul osos, fiind o sursă bogată de calciu.
În scopuri medicinale, se pot folosi şi frunzele de merisor – vaccinum macrocarpone, care se recoltează în lunile septembrie şi octombrie, perioadă în care conţinutul în substanţe active este maxim. Merişorul – vaccinum macrocarpone conţine următoarele principii active: arbutozidă, metilarbutozidă, arbutină, fraxină, flavonoide, antocianidine şi taninuri.
Cum se consumă merişorul – vaccinum macrocarpone
Merişorul – vaccinum macrocarpone te protejează împotriva infecţiilor urinare, indiferent sub ce formă îl consumi. În general, medicii recomandă consumul de suc, decoct sau ceai de merişor – vaccinum macrocarpone, dar îl poţi consuma şi sub formă de tablete sau fructe uscate.
– Pulbere – pulberea se obţine prin măcinarea fină a frunzelor cu o râşniţă electrică. Se ia câte 1 linguriţă rasă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, se ţine sub limbă timp de 10-15 min. iar apoi se înghite cu puţină apă.
– Macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
– Infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
Precauţii în utilizarea merişorului – vaccinum macrocarpone
Specialiştii susţin că merişorul este unul dintre cele mai sănătoase fructe din lume, însă la unele persoane pot avea efecte secundare. Aciditatea mare a merisorului-vaccinum macrocarpone poate provoca deranj la stomac, diaree sau reflux
gastro-esofagian.Am inceput vanzarea de MERISOR pe 2016.
Puteti sa comandati ce cantitate doriti dar,comanda minima este de 20 buc la pret de 30 lei + taxa postala 12 lei(suportata de client) In total 42 lei la 20 bucati merisor si taxa postala. Eu oricum pun mai multe bucati de merisor in cazul in care nu se prind toate.
Cine doreste sa trimita prin mesaj sau aicea la comenturi:
Numele Prenumele Adresa completa Orasul Judetul
Multumesc
Merișorul (Vaccinium vitis idaea - L.) este o plantă medicinală din familia Ericaceae. Denumire populară: merișor de munte; afin, afin roșu, bujor, cimișir, coacăz, coacăz de munte, poranici, smirdar,[1] saschiu, brebenoc,[2] cununiță, pervincă.[3]
(Vaccinum vitis idaea)
- Inamicul natural al infectiilor -
Merisorul este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi din tara, de regula la marginea padurii. De ceva timp, Merisorul nostru este o adevarata vedeta a fitoterapiei, fiind foarte prezent in rafturile farmaciilor, in literatura de specialitate, dar si in... spoturile publicitare de la televiziune. Ce face atat de special acest mic arbust? In primul rand, efectul sau antiinfectios extrem de puternic. Programat de natura sa faca fata conditiilor extreme - rezista la geruri de 40 de grade, la vanturile cele mai puternice, creste pe soluri extrem de acide. Merisorul si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic, menit sa faca fata cu succes aproape oricarei boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Astfel, frunzele si fructele sale sunt o adevarata uzina farmaceutica, unde sunt produse niste medicamente antiinfectioase extrem de sofisticate.
Descrierea plantei
Frunzele Merisorului sunt foarte bogate in taninuri (substante puternic antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), fiind principalele "responsabile" de actiunea antiinfectioasa a plantei. Se recolteaza pe tot timpul anului, ele fiind mereu verzi, dar cele mai puternice efecte se pare ca le au inainte si dupa fructificatie (adica la sfarsitul primaverii si la inceputul toamnei). Dupa recoltare, care se face prin simpla rupere, frunzele se usuca in strat de grosime medie (3-4 cm) si apoi se pastreaza in pungi de hartie.
Fructele Merisorului se aseamana la forma cu afinele, insa culoarea difera. Avand la inceput o nuanta albicioasa, coloratia lor se schimba spre rosu, pe masura ce se coc. Din pacate, la noi in tara, Merisorul e... invizibil in plafaruri sau in piete, aproape intreaga recolta din flora spontana ducandu-se la export si intorcandu-se sub forma de medicamente si bauturi scumpe. Se culeg, la fel ca si afinele, prin desprinderea de pe ramuri, putand fi consumate ca atare sau conservate in apa. Fructele de Merisor puse intr-un borcan cu apa, la temperatura de 10-18 grade Celsius, se pastreaza vreme de un an, fara vreo alta interventie, deoarece contin substante numite benzoati, care sunt varianta naturala si netoxica a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant.
Preparate din Merisor
Comprimatele cu Merisor
Sunt un amestec dintre o baza neutra (numita excipient), extractul de fructe de Merisor si frunzele de Merisor extrem de fin macinate. Ele constituie forma de administrare cea mai frecvent folosita in prezent, deoarece sunt foarte usor de ingerat, sunt bine tolerate de organism si au un efect puternic. In farmaciile si in magazinele naturiste de la noi din tara se gasesc comprimatele produse de firma "Dacia Plant", care sunt un amestec perfect echilibrat de fructe si de frunze de Merisor, care si-a dovedit eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice.
Tinctura de Merisor
Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de frunze de Merisor, peste care se adauga doua cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi. In magazinele naturiste de la noi gasim tinctura de Merisor gata preparata, produsa tot de "Dacia Plant".
Infuzia combinata de Merisor
Se foloseste mai ales extern. Se prepara amestecand extractia la rece cu cea obtinuta la cald, astfel: patru lingurite de pulbere de frunze de Merisor se macereaza 8 ore intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia, preparatul rezultat folosindu-se mai ales extern, pentru spalaturi si comprese. Acest remediu inhiba dezvoltarea unor bacterii, fungi si virusi, elimina in buna masura inflamatia.
Afectiuni prevenite cu Merisor
Prevenirea bolilor este una dintre "specialitatile" Merisorului. Vreme de secole, el a fost folosit profilactic de catre populatiile din Suedia, Rusia, Finlanda, zone nordice in care clima extrem de aspra nu permitea cresterea si, ca atare, consumul altor vegetale. Prin urmare, Merisorul a putut fi probat in timp, demonstrand o capacitate exceptionala de prevenire a unor boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:
* Infectii urinare - un studiu facut in Finlanda, sub conducerea profesorului universitar dr. Tero Kontiokari, a demonstrat ca Merisorul, administrat de 5 ori pe saptamana, vreme de macar 3 luni, duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene. In studiul finlandez, facut pe 150 de femei care sufereau de cistita recidivanta, tratamentul cu Merisor a fost asociat cu un alt remediu stimulent imunitar, si anume iaurtul Bifidus, cele doua remedii actionand perfect in tandem. Se tin cure usoare cu Merisor, in timpul carora se iau 3 comprimate pe zi, vreme de 5 zile pe saptamana, iar suplimentar se consuma zilnic minimum 250 ml de iaurt Bifidus.
* Calculoza renala (pietre la rinichi) - un studiu american realizat in 2006 arata ca administrarea extractului de fructe de Merisor si consumul a minimum 2 litri de apa pe zi reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala. Explicatia acestei actiuni consta in efectul diuretic si antiinflamator renal al fructelor Merisorului. Extractul de fructe de Merisor se gaseste in comprimate, din care se iau cate 4 pe zi, in cure de 10 saptamani, urmate de alte 10 saptamani de pauza.
* Diabet - se administreaza tinctura de Merisor, cate doua lingurite, de patru ori pe zi. Acest remediu are efecte usor hipoglicemiante, ajutand si la stabilizarea glicemiei. O alta calitate a Merisorului, in special a frunzelor, este ca previne aparitia complicatiilor cardiovasculare ale diabetului.
* Ateroscleroza - se iau cate 4 comprimate de Merisor pe zi, in cure de 3 luni, urmate de 1-2 luni de pauza. Aceasta planta are efect antioxidant puternic, impiedicand depunerea lipidelor pe vasele de sange si formarea placilor de aterom. Studii in curs de desfasurare indica si o actiune favorabila a Merisorului in metabolismul lipidelor. Este semnificativ faptul ca in zonele nordice ale Europei, unde pe timpul sezonului rece (care dureaza 8 luni!) se consuma multe grasimi animale, incidenta bolilor cardiovasculare este, totusi, la un nivel acceptabil, in conditiile in care Merisorul este printre putinele, daca nu unicul remediu vegetal folosit in profilaxia acestor boli.
* Boala canceroasa - un studiu extrem de complex de medicina experimentala, intreprins in Statele Unite, in anul 1996, demonstreaza ca extractele din fructe de Merisor au un efect anticancerigen. Se pare ca ele contin substante care impiedica mutatiile celulare si stopeaza procesele de malignizare, fiind o speranta in prevenirea celor mai diverse forme de cancer. Se tin cure cu Merisor, de doua ori pe an, pe timpul carora se iau cate 4 comprimate pe zi, vreme de 3 luni.
* Viroze respiratorii - cateva comprimate de Merisor supte atunci cand simtim primele senzatii de iritatie la nivelul gatului sau al cailor respiratorii superioare pot pune "pe fuga" o infectie gripala iminenta. Studiile de laborator arata o puternica actiune antivirala a frunzelor de Merisor, care blocheaza replicarea virusilor.
Tratamente interne
* Nefrita, pielita - se administreaza tinctura de Merisor, cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa (200 ml), de 4-6 ori pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza. Inainte cu 10 minute de a lua fiecare doza de tinctura, veti lua si un varf de cutit de bicarbonat, pentru alcalinizarea urinei. Suplimentar, se recomanda si un tratament extern cu Merisor, si anume, baile de sezut. Intr-un lighean cu apa fierbinte se adauga 1-2 litri de infuzie combinata de Merisor, regland temperatura apei, asa incat sa fie cat de calda puteti suporta. Baia de sezut dureaza 10-20 de minute, apoi se va ramane la caldura vreme de macar o ora. Principiile active ale frunzelor de Merisor, asimilate de organism pe cale interna si externa, au un puternic efect antibacterian, antiviral si antimicotic, fiind utile in tratamentul aproape al tuturor formelor de infectii reno-urinare. Un studiu chinez, publicat in 2001, arata ca acest tratament este util si ca adjuvant la terapia medicamentoasa a uretritelor rezistente la antibiotice.
* Adjuvant in calculoza urinara - doua categorii de principii active din componenta frunzelor si a fructelor de Merisor (flavonoidele si saponinele) au o puternica actiune diuretica, "spaland" rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor maruntiti in prealabil. Se recomanda tratamentul cu tinctura de Merisor, din care se iau cate 6 lingurite pe zi, diluate in apa, in cure de minimum 3 saptamani.
* Diaree - taninurile prezente in frunzele Merisorului au o puternica actiune antibacteriana la nivelul intestinului si, totodata, au o actiune astringenta, care normalizeaza tranzitul intestinal. Ca tratament de urgenta al diareelor acute se ia o doza de soc de 6 comprimate de Merisor, dupa care se iau cate doua comprimate, de trei ori pe zi, pana la disparitia simptomelor. Acest tratament este si un bun adjuvant in cazul enterocolitelor si al sindromului colonului iritabil.
* Guta - se face o cura de 12 saptamani, timp in care se administreaza cate 6 lingurite pe zi din combinatia de tinctura de frunze de Merisor si de fructe de Ienupar (Juniperus communis), amestecate in proportii egale. Cele doua plante au calitatea de a mobiliza ureea din tesuturi si de a o elimina prin urina, rezultatele tratamentului fiind remarcabile. Sub actiunea acestui remediu diuretic, antiinflamator si depurativ, crizele de guta se raresc, inflamatia articulatiilor dispare treptat, acestea recapatandu-si in buna masura mobilitatea.
* Tuse - se iau cate 4 comprimate de Merisor pe zi, care se sug, pana la dizolvarea completa, actionand astfel la nivelul cailor respiratorii. Nu se inghit imediat. Suplimentar, se face de 3 ori pe zi gargara cu infuzie combinata de Merisor. Acest tratament are efecte antiinflamatoare, antibiotice si antivirale la nivelul gatului, ajuta la eliminarea secretiilor suplimentare de la nivelul cailor respiratorii (are efect expectorant).
* Hemoragii menstruale abundente - din prima zi a ciclului menstrual se iau cate 6 comprimate de Merisor pe zi, pana la oprirea completa a hemoragiei. Datorita actiunii astringente a taninurilor din frunzele acestei plante, hemoragia este redusa considerabil, la fel ca si senzatiile neplacute de balonare, greutate in bazin etc. Administrarea Merisorului in cazul hipermenoreei poate injumatati durata ciclului menstrual si reduce starile de slabiciune, anemie, devitalizare.
Tratamente externe
* Placa bacteriana bucala - in fiecare seara, se fac vreme de cinci minute clatiri succesive ale gurii, cu o cana de infuzie combinata de Merisor. Studii facute in Elvetia arata ca principiile active din componenta frunzelor acestei plante distrug bacteriile care creeaza pelicula ("placa") ce se formeaza pe dinti si pe gingii si care favorizeaza imbolnavirea acestora. Tratamentul cu Merisor se face dupa spalatul pe dinti si este o alternativa naturala la apele de gura care contin substante sintetice.
* Gingivite, stomatite - actiunea antibiotica a Merisorului contra unor microorganisme care produc aceste afectiuni, cum ar Streptococcus oralis, Porphyromonas gingivalis sau Prevotella intermedia, recomanda in mod special Merisorul in aceasta categorie de afectiuni. Se fac de 3-4 ori pe zi clatiri ale gurii cu infuzie combinata de frunze de Merisor, tinand cat mai mult timp lichidul in gura. Merisorul nu doar ca ajuta la eliminarea infectiilor la nivelul mucoasei bucale, dar are si efect antiinflamator si cicatrizant.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
In caz de sarcina, tratamentul intern cu Merisor se va face cu prudenta si doar la recomandarea si sub supravegherea medicului.
Administrarea interna a frunzelor de Merisor este contraindicata in cazurile de constipatie acuta.
MERISORUL - Un campion in lupta cu cistitele
In fructele si, mai ales, in frunzele de Merisor se afla o adevarata colectie de substante cu efect antibiotic, extrem de eficiente in lupta cu infectiile bacteriene de la nivelul vezicii urinare. Mai multe studii facute in Finlanda, Statele Unite si Suedia arata ca extractele de Merisor sunt un ajutor de nadejde al antibioticelor de sinteza, in tratarea cistitelor, inclusiv a celor recidivante. Se administreaza cate sase comprimate pe zi, in trei reprize, in cure de 2-3 saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Dar pentru ca tratamentul cu Merisor sa aiba eficienta maxima, urina pacientului trebuie sa aiba un pH alcalin. Cum se obtine acest lucru? Simplu. Cu 10 minute inainte de a ingera fiecare doza de Merisor, vom lua un varf de cutit de praf de bicarbonat alimentar, care are un puternic efect alcalinizant al urinei. In mediul alcalin, cel mai important principiu activ cu efect antiinfectios din frunzele Merisorului (arbutozida) se descompune in alte doua substante, cu un efect antibiotic foarte puternic contra Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus fecalis etc.
Un tratament extraordinar contra Helicobacter Pylori
Aceasta bacterie este responsabila de peste 40% dintre cazurile de gastrita si de ulcer, dar si de alte afectiuni mai grave, cum ar fi anumite forme de cancer, mai ales ale stomacului si ale esofagului. Din pacate, tot mai adesea, tratamentele cu antibiotice de sinteza nu reusesc singure sa elimine acest microorganism, devenit foarte rezistent la medicamente. Iata ca vine un ajutor din partea medicinii naturale. Este vorba de un studiu facut la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite, in care au fost asociate cu succes doua plante exceptionale in tratarea infectiilor produse de bacteria Helicobacter pylori, si anume: Merisorul si Sovarvul (Origanum vulgaris), o iarba de leac romaneasca despre care vom vorbi cat de curand in paginile revistei. Cele doua plante fac un tandem extraordinar in inhibarea acestei bacterii, care devine mult mai vulnerabila la tratamentul cu antibiotice clasice. Asadar, in paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic, se face o cura cu comprimate de Merisor si de sovarv (il gasim si sub denumirea de oregano). Se iau cate 8 comprimate din fiecare planta pe zi, in patru reprize, pe o perioada de timp de 14 zile. De regula, tratamentul cu Merisor si sovarf este bine sa inceapa cu macar cinci zile inaintea tratamentului cu antibiotice si sa continue alte trei zile dupa incheierea administrarii acestora.
Frunzele au forma ovala si sunt mici si lucioase, de culoare verde-inchis, cu mici puncte negre pe spate si tari la pipait.
Merisorul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, atunci cand zapada il lasa sa vada soarele biruitor, avand flori alb-rozalii, sub forma de mici clopotei, care vor fi fecundate de insectele alpine.
Perioada de dezvoltare si coacere a fructului este foarte lunga, de 4-5 luni, ajungand pana-n iarna. Fructele cresc cam 4-5 pe fiecare ramurica, au forma perfect sferica, verzuie, care se coloreaza in rosu-aprins cand incep sa se coaca. Sunt carnoase, avand seminte multe si mici, si au un gust dulceag-acrisor astringent. Cand incepi sa mananci din ele, nu te-ai mai opri, asa sunt de placute la gust si binefacatoare.
De la merisor se recolteaza atat frunzele, cat si micile si delicatele fructe. Frunzele se pot recolta chiar la inceputul lunii septembrie, prin taierea ramurilor, dupa care se pun la uscat in straturi subtiri, in locuri mai umbroase si bine aerisite. Dupa ce se usuca, se aduna prin scuturare si se depoziteaza in pungi de hartie sau in saculeti confectionati din bumbac.
Nu va lacomiti la taierea ramurilor, recoltati numai cat va trebuie, pentru ca sa aveti ce recolta si anul viitor. Fructele merisorului este bine sa fie recoltate mai tarziu, la trecerea dintre toamna spre iarna, cand capata consistenta si culoarea rosu-aprins. La fructe nu este nevoie sa aveti restrictie la cules. Trebuie recoltate bob cu bob, numai cele de culoare rosu-aprins si cele mai marisoare. Se culeg in galetuse sau in pungi de hartie, si nu trebuie folosit, ca la afine, un pieptene special.
Frunzele contin arbutozid, vitamina C, tanin, flavonoide, ericolina si saruri organice, iar fructele contin glucoza si fructoza, fiind o sursa excelenta, rar intalnita, de substante nutritive si minerale, respectiv vitaminele C, B, A.
Tratamente
Din frunze - se face ceai, sub forma de decoct, fiert cinci minute, cu o lingurita de planta la o cana. Se pot consuma doua cani de ceai pe zi, indulcit numai cu miere si ajutat cu o feliuta de lamaie.
Fructele - se consuma proaspete, dar nu mai mult de 100g pe zi, in doua reprize a cate 50g, inainte de masa. Se pot usca si folosi apoi asa, cum se folosesc stafidele, dar nu mai mult de 50g pe zi. Din fructele de merisor se poate face un excelent sirop, preparat numai cu miere poliflora, proportia fiind de unu la patru, adica la un kilogram de fructe de merisor se pun patru kilograme de miere. Se amesteca continutul de cate ori avem ocazia. Dupa cam 30 de zile, in borcan se formeaza un suc rosu-verzui, din care putem sa consumam zilnic cate doua linguri inaintea meselor principale sau putem sa facem sirop cu apa. Dupa terminarea sucului, fructele ramase putem sa le consumam ca atare, inainte de masa. Se pot face si compoturi sau gemuri, dar folosindu-se numai zahar brun, nerafinat.
Precautii
Persoanele aflate in deplasare trebuie sa consume cu prudenta produsele merisorului, deoarece este foarte diuretic. Nu se recomanda consumarea merisorului in timpul sarcinii.
Actualmente,folosit ca garaj si depozit de vinuri cu suprafete construite de 55 m.p, situate pe centura Pacea a municipiului Botosani este dotat cu aproape tot pentru cateva activitati (reparatii si intretinere auto, punct de aprovizionare,depozitare,desfacere,legume fructe si vinuri,crama,.etc. Locatia are dotarile minime pe parter ,si subsol unde sunt construite beciuri suprapuse cu piatra si rafturi zidite in infrastructura.Are instalatie pentru current electric si poate fi racordat la reteaua de apa si canalizare a municipiului la o distanta de maxim 6 m.l..
Vând garaj și spatii adiacente în municipiul Botoșani. Cu intrare de pe centura Pacea sanț 9 garaje,cel din mijloc, actualmente utilizat ca garaj si depozite de legume si fructe , cu minim de investitii poate fi transformat in punct de lucru pentru reparatii auto si/sau spalatorie, depozite, pentru pastrarea si conservarea bunurilor, crama si/sau vinoteca, in cele trei beciuri din piatra bruta, etc... Construit pe 21,4 m.p. concesionati pe o redeventa de 35 lei/an/m.p. are in dotare 3 beciuri suprapuse din piatra bruta, in suprafata de 14,4 mp. rampa pentru reparatii auto, rafturi din beton armat toate spatiiile. Are o suprafata totala construita de 35,8m.p. si toate utilitatile, mai putin apa-canal care e la cca 10 m l.Se poate amenaja și pod,deasupra camerei de garare. Cei interesati veniti si va convingeti daca va este util/necesar. Apelati la telefon 0744887941 sau pe internet la nicusor460324@yahoo.com. Prețul de pornire de 9 mii euro. Succes pentru toți.
Am o remorca tractor închisă din secolul trecut ce am făcut-o cabană de campanie în agricultură în cîmp deschis pentru a avea loc de odihnă și dormit,mai ales noaptea în timpul lucrărilor din agricultura la livada și legumicultura mea din Cătămăresti Deal.Acum deja o localizezi pe stradă Nuferilor nr.8 comuna M.Eminescu.Zona a prins contur de oraș agricol.E lîngă vila lui Constantinescu Lucă,visavis de familiile lui Hîrtie,pe capătul opus al Casei de rugăciuni. O scot la vânzarecă ,Necesută mici reparații pentru a fi remorcată și tractată că e pe butuci iar roțile-s desumflate de mult. Mai am rezerve de camere deja în remorcă.Mă numesc Bejinariu Neculai,locuiesc în Botoșani str,Aleea Pacea nr.2 scara D,apart,6 telefon 0744887941 și email. nicusor460324@yahoo,com. Preț pornire 5 mii lei,cu tot ce e în ea(paturi,birou scaune,scule ,diverse agricole) Cine dorește o poate vizita în prezența lui Constantinescu că el e proprietarul terenului,si mă contactați.
Domnule Constantinrscu.
Sincer,regret toate intîmplate și mai ales unde am ajuns.Dar amîndoi am făcut greșeli copilăresti și nu am fost în postura să ne ințelegem ca doi vecini adevărați că am ajuns acum să ne invinuim fiecare ca am fost inșelați. După tranzacția din 2019 am crezut că matale nu ai interesul să cumperi și nevasta mea a uitat toate diferențele ce le-m stabilit eu,nu le-ai confirmat matale și am lăsat totul la voia soartei eu nu am anunțat-o de intenții clare de viitor. Apoi se mai adaugă multe prilejuri cînd erai la părinți și eu făceam agricultură pe terenul nevîndut.Nu te-am deranjat că eu bătrîn fiind grăbeam periodic să fiu la inălțime cu livada și legumele de pe terenul mare.Tot timpul mă gîndeam să vin la voi și să stabilim ce e de făcut ca să ieșim din impas și uite așa am amînat,Credeam că te deranjez de la sarcinile cu care veneai și speram că te vei gîndi și la noi să definitivăm un plan concret cu un eventual avans ce țintea obligațiile noastre în loc oricînd. Dar nu a fost să fie fiecare timid și respectuos de celălalt ne vedeam de orice altele iar de tranzacție sau viitoare tranzacții nimic. Și timpul nu iartă Astfel în 24 aprilie 2021,seara tărziu am intrat în comă diabetică,dus cu salvarea la spitalul județean și m-am trezit pe 3 mai cu șanse de supravețuire și ambele doctorițe din SUA și Anglia s-au angajat la spitalul meu să ma supravegheze că am făcut și covid,puțin mai era și plecam la Domnul. Fetele m-au găsit la morgă în saci de plastic cu respirație sacadată și multe tuburi de oxigen respinse de mine că nu prea eram constiet de ce făceam.S-au ocupat cîteva zile și la analize ba aveam,ba nu covid.Pe 15 mai a reușit să mă echilibreze și mi-a dat o saptămîna pauză de încheiere covid și să revin pentru diagnosticare.Am pierdut toată luna mai și toate economiile de o viață,făcusem 3 intervenții chirurgicale și urma să aleg Iasul sau Bucurestiul pentru extirpare de organe interne suprasolicitate.Mi-a stabilit clar ce am de făcut ca să mai pot trăi și era clar că nu voi mai practica agricultură în veci.Am împrumutat ce-mi trebuia de la prieteni și fete și am plecat bulversat la un spital în Bucuresti unde mi-am plătit cele cuvenite,am stat la reanimare două saptamîni,mi-au făcut toate operațiile și pe la sfîrsitul lunii august2021 am fost externat cu ponderea problemelor rezolvate într-un fel,dar eu simțeam că nu mai sănt om, Mi-a programat doi medici ce au cabinete proprii,unul urologie și altul cardiologie am fost tratat intens și mă mai tratez și acum cu peste10 sorturi de peste 10 luni.De 2 saptămîni mă simt om,dar bătrîn,slăbit și mici șanse de afaceri.Intre timp din lipsă de fonduri, nevasta a vîndut și celălalt teren ca așa e la bătrînete.Eu îți spun cinstit ca din 23 aprilie 2021 nu am manipulat bani,din economii,vănzări terenuri pensii Nici nu mai știu cum arată un card,de-al meu. Acum de 2 saptămîni am început să ma invrednicesc mai mult pe internet și să mai valoric ce mi-au rămas,ca se anunță foamete și la noi. Acum spui că ești dispus să-mi înapoiezi terenul cumpărat în silă de la mine? Regret că n-am știut de astea ale tale,dar eu nu mai sînt în stare să administrez teren. Nu am banii nu am știut că se poate ajunge aici,eu ce credeam că m-am inșelat vănzăndu-l ție. Și tu spui invers.Măi omule hai să revenim pe pământ. O familie cu 5 copiii poate duce pîna la adînci bătrînețe pe acei 28 ari,cu acareturi,animale domestice,păsări ,livadă și zarzavaturi,în buza satului pe str.Nuferilor nr8 Dai corespunzător sau % pentru cei 5 m.l de drum lîngă terenul părinților și faci loc pentru cel puțin 3 gospodării civilizate Că vecinul speră dar se va convinge că nu-i folosește acel drum. Eu te pot ajuta pe internet să gasești un cumpărător,dar altceva nu pot să fac. Nu mai sînt ager și în forță și nu pot promite minciuni.Asta e realitatea și cred că ai destul avans la terenul cumpărat.Eu spun realitatea nu născocesc că săntem oameni culți și civilizați la fel de vinovați pentru cele diferențele dintre noi.Nu am vrut clarificare în termen și nu mă tem de amenințări mai ales cu organe de ordine. Că am fost domn și am așteptat în permanentă semne să găsim calea adevărul și dreptatea de comun acord și nu am forțat la nici un termen ca să ne dușmanim.Vechile relații de familie nu arată momente de cumpănă ci numai ajutor cum de altefel s-a intîmplat cu terenul fetei mele,In viață e bine să dobîndim cinstit bunurile din proprietate.Să nu folosim buna credință a semenului în batjocură,și să rămînem oameni, Da cer scuze că am forțat puțin nota cu amenințări ilogice cănd am depus emailul cu diferențe și a trecut timp berechet fără vre-un semn de negociere sau respingere.Asta nu-ți da drepuri sau mari avantaje,in viața de zi cu zi. Observi de acolo unde ești cu manifestări diferite de semeni că trebuie să fim cît mai receptivi față de tot ce ne inconjoară și ne defineste,ca nu ne trebuie mijloace de supraveghere reciproce,ca să ne dăm seama de personalitatea celuilalt în orice discuție și mai ales ințelegerea stilurilor de lucru. Sper că vom găsi culoare favorabile pentru amîndoi și sa batem palmea în doi.Că nu vei obține nimic în plus cu organe de ordine dacă nu ai probe indubitabile de netăgadui Şi eu dacă merg să prezint remorca,sau să o ridic nu incalc nimic că voi fi pe partea terenului ce nu a fost plătită incă de tine pînă acum cănd mă voi prezenta şi am probe indubitabile că mai trăieşte incă şi vînzătorul meu în Cătămăreşti Vale.Mă scuzi că acum remarc că amîndoi sîntem specialisti de îunaltă calificare în mînuirea și analiza de sistem informațional.Hai să lăsăm comoditatea și să colaborăm că cearta nu aduce nimic bun.Sănătate și să colaboram fructuos,până la,finalizarea,rezolvarea diferențelor și punerea în adevărată proprietate a intregului pămînt manipulat intre noi,liber de orice sarcini.Așa să ne ajute Dumnezeu.
Eu il citesc de cîte ori le reintălnesc in postările mele pe internet.Chipurile să mă mai corectez că am multe greșeli și lipsuri de memorie.Dar cu ocazia asta i-mi reamintesc si alte faze uitate și necuprinse in materiale. Că din 1972 nu am avut ocazia să le repet și parțial s-a uitat.De unde să fi știut și evoluția vremurilor si că va veni timp să mai muncesc cinstit și complet la ele.Norocul meu ca m-am orientat in control și mă descalifica omenia .Că toate conducerile erau hoți ca și acuma,dar atunci picau cei ce băgau prea mult mîna și nu împărțeau frățeste cu semenii lor chiar din popor ce furau din fluxuri și depozite și fiecare tăcea că mai simțea cîte o sindrofie..iar intre ei era ca...bun al intregului popor ce se consuma in colectivele muncitorești și a noastre, obișnuit să vadă activitate de producție in disciplină să le rămînă tot ce doresc să consume peste salar acolo in colectiv. Eu prea omenos am spus că oricănd fiind in control și activitate ca la carte era un control ierarhic superior și la noi.Nu puteam sa muncim fără rezultate și eu care eram mai corect din naștere și din cursuri speciale trebuia să aduc aproape totul ce trebuia punctului de lucru, Ceilalți făceau operațiuni mai simple la care eu nu participam și nici invers.Așa ca ne știam fiecare vîrful nasului și ce facem corect și concret iar eu trebuia sa vin cu sume mai mari atrase și cu sancțiuni concrete ce se raportau ierarhic și le știam toți nivelul și valoarea lor. Deci se lucra ca un tot unitar și rareori mai apărea cîte un scandal făcut de noii ce nu ințelegeau de mersul nostru compact ca de la un singur trup de control.Deci șefii mei mai turnau la agent cam tot despre mine.Si in practică se spunea ?Dar cum a ajuns Nicu să vă cunoască toate hibele ce uneori erau știute numai de ei.Și stabilise soluția să mă blocheze să nu mai văd documente și scheme decăt pe timp limitat ca de la brbat la bărbat..respectiv să nu-mi dea actele necesare născocind de te miri ce și mai ales statul la masă cu toți prietenii lor și ai mei să mă deturneze de la realități fatale uneori chiar urîte. Eu atîta știam,că trebuia să aduc lunar din ce agenți primeam cam cîte milioane și trăgeam tare să-mi fac planul și să nu las agentul să cam facă orice,că erau și ei porniți in planurile lor de tot soiul..Ce zici că m-am plictisit că e cam greu să vorbești ca la noi și să trăiești ca la voi.VA URMA Ca de obicei sînt și eu om și e marea concentrare cam cît la 1o partide de șah și trebuie să intercalez de toate-n program. Pupici mulți și voie bună la toți că mama e cam bătrîna și bolnavă că nici acum nu ințelege rosturile vieții cu noi.Și se consumă din orice aiureală sau abatere de 2 lei și țipă ca să i se facă rău.Eu am găsit antidotul și i-am făgăduit că o ajut in toate ce dorește peste 50%,cu orice efort permis, numai dacă e de acord să-mi exprim gînduri curente ce i-mi vin in minte și le recit in versuri să afle și ea ce se mai intămplă prin lume și alte glume să o inveselesc. Dar e mai adevărată ca mine și nu apreciază condițiile principale necesare și ei să se inveselescă și să mai spună ce am făcut impreună,Că la ea nu-i ca la noi că sîntem neglijenți uneori nu ințelegem seriozitatea necesară trăirilor vesele pe pămînt.Și acum mă felicit și aproape e convinsă și ea că la cei 8 ani de exersare cîte jumătate de an la tine și restul la noi am propus și ea a acceptat că pentru viitor e mai bine noi la noi și voi la voi. Că viața e grea,dar nu imposibilă Ea are deprinderi mai multe și nu vrea să trecem amindoi prin aceleași probleme și să ne ințelegem ca in tinerețe ce numai bine ne-a adus la toți.Ca mama și-a luat suferințe de lucruri grave ce nici nu le numește,parcă ne-ar incovoia de tristețurile lor și trage in cîte poate și eu devin mai comod. Lucru ce in evoluție scapă multă uzură și puțină boierie la mine.Eu o viață întreagă mi-am găsit ocupații să nu-mi trebuiască gimnastică și forme de sport. Și tot mă pisează cu fel de fel de mișcări și vaselinizare pe picioare si mai știe numai ea ce..Că de prea multe ori se dă profesor,examinator in cam toate ale mele și se supără de nu execut. Eu le evit că mă obișnuiesc leneș și bolnav ce nu-mi face bine și de aia mai cănt și născocesc poezii in proză și alte jocuri practicate cănd eram mai fiabil. PUPICI
Pamflet de pe net.
La mormântul lui Vadim
Într-o zi, pe înserate,
Ce se-aude, chiar nu știm,
Ca un vuiet de blindate?
E Șoșoaca, greu frânează
Și se-așează pe-o băncuță
Și-un urlet articulează:
-”Salutare, măi drăguță!
Băi, sunt doamna senator,
Avocat de meserie,
Eu am grijă de popor,
Practic ți-am luat locul ție.
Sunt o mare patrioată,
Și urlu la fel ca tine,
Mă iubește țara toată,
Diaspora mă susține”!
Vântul brusc se domolește,
Timpul a înțepenit,
Șoșoaca ochii belește
Când se-aude un răcnit:
” Cine ești tu, matracucă,
Să mă deranjezi în moarte,
Alea-s lațe sau perucă?
Ești o biată nulitate,
Vai de bietul meu popor,
Dacă toată mahalaua
A ajuns azi senator
Și-a găsit țara beleaua.
Măi femeie, io-am scris cărți
N-ai tu știință nici jumate
Iar cultură ai din părți
Poate cartea de bucate!
Te-ai găsit tu, Șomâldoacă,
Portavoce de fast-food,
Mă compari cu o malacă,
Coborâtă ieri din dud?
Exponenta sărăcimii?
Cu trei case și hectare!
Asta să i-o spui prostimii,
Ce-a votat o gură mare!
Se-ntoarce Cuza în groapă
Omul ce-a înființat Senatul,
Să vadă acolo o țoapă
La comisia cu mâncatul?
Făi, tu stai pe locu-n care,
Domnii Ion Agârbiceanu, Goga și Iuliu Maniu,
În trecutul nostru mare,
Citeau legi. Tu doar meniul!
Eminescu, uite-o, tată!
Ai scris numai premoniții.
Și flecară și gușată:
”Încât fonfii și flecarii, găgăuții și gușații
Bâlbâiți cu gura strâmbă sunt stăpânii ăstei nații?”
Hai, marș, dă-te la o parte!
Nu te-ncape nicio robă
Eu am fost tobă de carte!
Tu doar caltaboș și tobă!”ribuie
Ce vrei ,dar mai abitir ce aştepţi de la o colonie de sclavi, Să conducă o ţară în interes omenesc ,nu de hurtă, ei se gîndesc numai la burtă şi ce e mai jos. Că chiar de-a invățat la școlile timpului cu mine nu au ințeles ce e bine și ce-i rău în timp de haos și nici de progres. De aceea auzim tot felul de povești ce nu plac nici la dușmanii secolului 20.Ponderea au venit pe acele vremuri de răstriște,unii chiar pe tancurile bolșevicilor și s-au infiltrat în toate ale timpurilor cu numele lor,cum era Ana Pauker și Vasile Lupu și mai mulți apoi a fost Gheorghiu Dej,Ceaușescu apoi Ilici N-am avut timp să medităm că ne-au speriat tot timpul și viața a trecut pentru mulți ca de bou sau de cal. Acuma în așa democrație am putut să vedem exact și cum a lăsato Bunul Dumnezeu.Dar nu vom spune prea mult de rușine că unii sînt chiar rude de sînge cu unii din noi. Deci bolșe vicii (mari cataclisme) sunt de drept comuniști și au făcut de la început ce fac și acuma că asta-i cutuma lor,chiar de-au fost în trei și acuma in coaliție. Să nu credeți că mint. Eu am supravegheat cam toate lucrurile,in timp ce eram supraveghiat,trebuia să-mi păstrez țelul mereu treaz,și de multe ori fără voie am observat, dar nu am consemnat ,decît în memorie ,că era grav ca secu să te prindă la spusele unui vecin sau alt drag. Ei vezi cum puteai să fii plecat pentru totdeauna pe lînga Siberia și să trăiești doar în gînd pe aici.Oricum curajoșii plecați nu au stat degeaba acolo ci au făcut colonii de muncă și creație,multe ajungînd la rang de ținut cum e cel Secuiesc din apus.Apăi credeți că Puțin nu are temeri de care se păzește prin acțiuni speciale să nu se descopere tot adevărul ce deocamdată e marfă pentru ei și doresc să-l oprească cît or putea,că alfel e dezastru să se știe de facerile lor c-un popor de neznai,alocuri dezvoltat ce dorește desprinderi totale de mama Rusie și să-și manifeste simțămintele lor,complet necunoscute în lume.dar bine știute și apărate de Bunul Dumnezeu.Deci avem garanția că va fi mult mai bine la vremuri,ce așteptă istorii și cazuri concrete nescrise pîna aici,ce ne va bucura pe mulți dintre noi.E drept că acei complici la rele vor plăti,dar pe timp cînd mulți au plecat definitiv la locurile lor. Se vede clar că totul e o mișcare cum a spus corect cel ars pe rug și a trebuit secole să putem dovedi fiecare.Dar deși sțim cu toții, de prea multe ori ținem să dăm dreptate la criminali și sa votăm doar răi. De ce?,cum? Nimeni nu a descoperit deși e la vedere cam de lungi perioade și de rele în toate și în intraga țară.Un singur partid avem,respectiv PDU DEO, curat și cu program pentru o Romanie curață,o țară ca în apus cu tot ce-i trebuie pentru progres și bunăstare ce așteaptă tot poporul mereu lovit și decăzut din drepturi reale după jurăminte grele nerespectate in ultimul secol,și nu numai. Eu am prins reculul regatului unit ce a fost zdrobit și avea o cutumă relevantă,nu ca acum cînd ți-e rușine să mergi undeva într-un parc și să stai pe o bancă din obișnuință,nu pentru odihnă. S-au să mergi la popasul dintre ani cu uratul și apoi semănatul ce era de rău gust după spusele profesorilor și educatorilor din acele vremuri,Că astfel ia obligat acei bolșevici pe posturi calde de comuniști și odraslele lor,ce uneori erau colegi de clasă și trebuiau respectați că erau tari în tată și nu puteai să-ți permiți să insulți comportamentul lor în orșice prilejuri că era vai și amar de zilele tale dacă nu aveai ce face și te luai de ei și de ai lor. Dragi colegi de breaslă eu am trăit la țară,in Bănești,comuna Fîntînele regiunea Suceava și am prins obiceiuri frumoase din bătrîni rămase.Pe aceste vremuri din calendar,cînd ne soseau oile la iernat și ne strîngeam în grupuri să ne pregătim pentru sărbătoarea dintre ani și la păscut de oi,ne intreceam în diverse feluri și jocuri de multe ori mixte cu băieți și fete vecine ne formam în taină și uneori direct în grupe de distracție