20-28 februarie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean;
Semințele trebuie să fie sănătoase iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd, nu prea gros tocmai pentru a permite legumelor să răsară.
Legume care se seamănă sau se plantează în martie
1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;
10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș;
20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție timpurie;
Tot în luna martie se poate face și repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de câmp (tomate, ardei, vinete.
În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii dar se pregătesc solariile pentru tomate și vinete. Tot în martie, se continuă dezinfectarea răsadnițelor, solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.
Legume care se seamănă sau se plantează în aprilie
1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie;
10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei;
20-30 aprilie sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină:
– Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul;
– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;
De la mijlocul lunii aprilie începe:
– Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;
– Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;
– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;
– Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;
– Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;
– Semănatul porumbului dulce;
-La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.
Atenție la semănat! Combinații bune: morcovi-mazăre semănate alternativ; ceapă-morcov semănate alternativ; ceapă-sfeclă roșie-gulie; cartof timpuriu-mazăre; cartof-fasole sau ridiche de lună cu fasolea;
Combinații rele: ceapă-usturoi; morcov-pătrunjel; mazăre-fasole; castravete-cartof.
Legume care se seamănă sau se plantează în mai
1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;
20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.
Dacă nu produceți ecologic, înainte de plantarea răsadurilor este necesar să faceți o tratare a solului cu următoarele substanțe: Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%. De asemenea, uneltele trebuie dezinfectate cu soluție de Carbetox 0,4% sau sulfat de cupru 2-3%.
Mai puteți planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții dar numai pe pământ umed, la o temperatură de 7-10 grade Celsius. Dacă nu a plouat, udați terenul, operațiune care se repetă și după plantare.
Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide dacă vor apărea paraziți: purici, fluturi sau muște.
Legume care se seamănă sau se plantează în iunie
1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;
10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;
20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.
Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.
Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.
Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteția cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveti de toamnă.
Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.
Legume care se seamănă sau se plantează în iulie
1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;
10-20 iulie: sfecla roșie, castraveți, fasole verde, mărar;
20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.
Atenție! Roșiile care încep să se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate.
Legume care se seamănă sau se plantează în august
1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar;
10-20 august: spanac, măcriș;
20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.
Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru producția de primăvară.
Legume care se seamănă sau se plantează în septembrie
1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș;
10-20 septembrie: spanac, măcriș;
20-30 septembrie: spanac.
Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. La tomate, se aleg fructele mari, specifice soiului, sănătoase, coapte bine. Rosiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine. După ce s-au spălat se îndepartează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci plutesc la suprafață.
Legume care se seamănă sau se plantează în octombrie
1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară;
Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase!
Legume care se seamănă sau se plantează în noiembrie
1-10 noiembrie: morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi, mazăre – toate pentru productia timpurie din primăvara următoare- plantare rizomilor de hrean.
Sursă:
www.gradinamea.ro
Jocurile Iubirii (Kaderimin Oyunu) prezintă povestea unei mame singure, Asiye, părăsită de Cemal, soțul său și tatăl celor doi copii pe care îi au împreună. Un eveniment tragic o forțează pe Asiye să ia decizia de a fugi, când îl întâlnește pe Mahir, un străin care îi oferă ajutorul, schimbând radical soarta familiei. Asiye nu realizează că refugiul pe care îl găsește la conacul Demirhan nu e o salvare, ci începutul unui adevărat război. Vezi episoade integrale din serialul Jocurile iubirii și distrează-te că merită ,te refaci natural pentru maidanul nostru și poți relua tot ce ai făcut pînă acuma în viața ta și merită cu adevărat. Numai așa vei reuși să fii mîndru că ai devenit membru PDU din județul tău și te preocupi pentru vecinul tău să facă același pas. E f.simplu mai ales de ești pensionar și vrei să-ți slujești țara la vremuri de răstriște.Aplici pe internet și dai datele tale de identificare și răspunzi sincer la cîteva întrebări. După care în vremi următoare primești răspunsul și începi să lucrezi pentru viitorul tău și al nostru,din țară.
Omul ca să simtă că trăiește confortabil,în toată viața sa trebuie să fie activ permanent cum recunoaște ,geniul Eminescu în ultimele versuri ale sale . Da eu ,am fost și în Florida, La Miami,dar și mai la sud la Cozumel, o insulă și o municipalitate din Marea Caraibilor, aparținând Mexicului, aflată pe coasta estică a Peninsulei Yucatán, în dreptul Plajei Carme, la o mare stațiune balneară utilă și pentru ale mele disabilități din tinerețe,unde m-am speriat că avionul nostru face glume și vrea să aterizeze pe valurile mării.Dar fără să știu,că nimeni nu mi-a spus,faptul că aeroportul din zonă,este chiar pe malul mării. Din virajele de incetinirea vitezei,remarcasem corect că nimeni nu făcea plajă ,acolo unde ditamai avion cu 300 de semeni,trecea din cînd în cînd la 3 m ,în înălțime deasupra,capetelor, cu roțile scoase pentru pistă.De mic copil eram obișnuit să ne comentăm multe plăceri în așa zise grupe de prieteni și rude apropiate,iar filmul era printre principalele teme ale zilelor cu care umpleam informații plăcute și chiar utile.Noi am avut soarta țăranului cu muncă la greu și nopți pierdute,pe glie,în cîmpie și dificile.Chiar mi-aduc aminte de faptul că în liceu era obligatorie bibliografie multă ce nu aveam timp să o elucidăm pentru a dezvolta vocabularul propru și gîndirea selectivă,plăcut era cea în versuri.Printre care ,,Prin vulturi,vntul viu vuia ,Vre-un prinț mai tînăr cînd trecea ,C-un braț în șold,iar pe prăsea,cu celălalt. S-au în limba latină Amore,more,ore,re probantur amicitiae,respectiv:Prin iubire,comportament,vorbire și imprejurări sunt puse la încercare prieteniile.Eu le invațam mecanic prin repetare și eram mulțumit cănd treceam clasa .Că pînă la urmă astea conta cel mai mult.Venit de la țară la oraș era greu să faci față de multe ori să treci clasa. Și vrei nu vrei bea Grigore aghiazmă.Țin minte prin clasele a zecea am prins subiect de discutat în clasă a romanului SETEA de Titus Popovici. Și cînd ajung la cuvînt dăi bătaie cu filmul,văzut atuncea recent și încep cu mult curaj narațiunea actorilor și a filmului ,fără să conștientizez că una erau persoanele din film și altele din carte .Atunci profesorul Ion Ștefănescu,de liceu spunea simplu Treci la loc boule ai nota a treia și băga un 3 în carnetul de note să-l duc la părinți să mă pupe rece,după ce-mi semnează de luare la cunoștință.Azi am remarcat omul ghicitoare Mahir,numit așa de fratele său cu care impreună au crescut în minciună știute numai de ei și mama de creștere,că cea adevărată murise în tinerețea lor. Simpaticul Mahir,respectat,simpatic,și frumos artist turc ce eu îl văd de ceva timp în Jocurile iubirii,telenovelă turnată,în mare parte, după un soft SUA ce la achiziționat și Ceașcă de la noi,în 1970,direct cu influiența ce a avut-o,ca reprezentant al politicii curate de la Prga,anilor 1968,fiind apreciat de Roland Reagan. Acest soft trata analiza de sisteme informaționale,manuale și computerizate,respectiv digitalizare în toate activitățile posibile pe glob,fiabile și de neînlocuit care l-am studiat și eu,fiind deprins și selectat, la Postuniversitarele din 1972,in cadrul CSEAL București. Jocurile iubirii”urmărește povestea dramatică a lui Asiye (Öykü Karayel), a cărei viață e dată peste cap atunci când fiica ei e atacată de un vecin, forțând-o să ia totul de la capăt. Ajutată de un necunoscut generos, Mahir (Sarp Apak),superstar turc care la 32 de ani a reușit într-un timp relativ scurt să acapareze lumea serialelor. Cu personajul din “Jocurile iubirii” a depășit granițele țării sale, fiind nu doar un actor de succes, ci și un absolvent al University of California, departamentul de matematică aplicată. În 2019 a câștigat premiul pentru “Cel mai bun actor într-o serie dramatică” în cadrul Golden Lens Awards of the Magazine Journalists Association. Asiye își găsește refugiu în casa unei familii bogate,a socrului său Harun,ce l-a crescut deoparte pînă atunci activînd în Rusia unde a învățat economie,finanțe,conducere și trece la privatizarea cu tatăl și frații săi,
Dar e șocată când, în aceeași casă, dă nas în nas cu Cemal (Akin Akinozu), fostul ei soț, care a abandonat-o acum mulți ani. Eroina este prinsă acum într-o adevărată dilemă: să ia viața de la capăt alături de Mahir sau să se împace cu Cemal, de care e încă atrasă? E în joc viitorul copiilor ei ce ține mult ,după izbăvirea de crimă a fetiței Narcis
Într-o poveste care are de toate,și din belșug – dragoste, trădare, gelozie, Asiye e hotărâtă să-și înfrunte soarta și să găsească fericirea, pentru ea și familia ei. Telenovela cu dialoguri ciudate,dar reale,complicate,dar ce se întîlnesc intensiv pe tot parcursul lui. Mie,mi-a plăcut, azi,mult alături de sora sa Neli căsătorită cu Cemal,fostul soț a lui Asiye, tatăl copiilor. Negris și Ugur Se spune că dacă omul încearcă și reușește din prima să nu spună tot ce este de spus și vremurile se imbunătățesc și toate arată mai frumos, Evoluăm ca la noi de 34 ani, creșteri,susținute mereu de coaliție, și fără proiecte,investiții și chiar construcții. Că le folosim după ,judecata de apoi.
O zicală frumoasă la ei,respectiv:Să se întîlnească la cina de taină numai cei ce se iubesc cu adevărat și nu au gîndit niciodată să-și facă șicane..Numai vorbe dulci și frumoase în familiile lor să auzim,de bine și sănătate multă. Să nu dea nici o sultă chiar de se impune, Să schimbe definirea dării ca să nu atragă muștele la rahat,După o analiză critică să pui numai adevărul??? Și vezi ce dă numai bine la toți, Apoi scrie scenariul,că mertă așa ceva și trbuie inclus în telenovele, Apăi vine Zahide vorbind în bîrfe și se așează lîngă fetița ei Ilazda, spunînd tot adevărul și dreptatea de față cu soacra sa,Nedret,nevasta lui Harun. Şi se bucură obositor din chipul lăbărţat şi greţos.Dar aproape de închiderea subiectului permanent netolerat, Alican recunoaşte cu prietena sa ce dulce e matematica şi că el doreşte inginerie informatică,pentru viitor și familia sa,inchinate lui Gulsum,mama sa.Zahide poruncește lui ,,, Șoferul adus mai ieri de Mahir la Harun,tatăl său și l-a angajat. că față de ființele feminine din castel va abea numai 3 variante de a se băgaîn discuții,respectiv: bună dimineața,o zi bună și mai pot face ceva pentru dumneata.Tot ea o critică pe gulsum că se plimbă de dimineață ca ăla prin lobodă.parcă ar vrea să zugrume orice semen ce-i apare în calea ei. Dar fetiţa lui Zahide,pentru insultă în fața prietenilor de motocicletă îi programează o primă răsplată,montînd toate că doarme dusă în camera sa .În timp ce pleacă cu Necmi cu motocicleta,Dar se pare că Raci,tatăl ei a interceptat schema,nimeni nu spune cum şi a bombat exemplarul ,lichidîndu-l din schemă.Dar Necmi nu se lasă,trimite mesaj nou și cutează la locul său,experiența sa și banii ce-i va lua direct în cont de la Mahir,pentru a nu continua cu noi denunțuri de la palat,din familiile lui Cemal și a lui Mahir.Ilayda se conformă și află că eun veritabil pretendent nucum l-a denigrat măsa. Se convinge că Necmi nu minte și are destule rezerve să poată ințelege și educa o fată de talia sa.
Apare Cemal cu dragostea pierdută și zăpăcit mereu pentru o viață pierdută și se întreabă mereu...Care din noi a făcut primul pas pentru viața lor așa dură,zgîrcită și deodată vede că mai sînt variante,comune de revenire,mai ales pentru cei doi:Negris și Ugur iar planul următor s-o cuprindă și pe Aisye,ce devenise o problemă greu de rezolvat în ecuația lor..Apoi se îmbărbătează cu noi facilități personale singur. Cu expresia Leacul meu e aici ca după terapie intensuvă Să înțeleagă prețul familiei lui,numai într-o zi.Pe cînd altora le-a trebuit o viață intreagă și la 70 de ani s-au despărțit,Că așa a vrut ea,în special. Și spune că într-un entuziasm de moment și-au distrus viețile,amîndouă,deși au fost la terapie intensivă o vreme de peste 2 ani. Nedret a făcut ce trebuie, S-a dus în Amasya și a aflat aproape totul despre famili lui Anisia și Chiar Anisie și Meral se bucură reciproc că se au și se intrețin permanent prin vizite și relaxări în zăvoi,acasă la ea sau la palat. Mahir revine și e declarat Romeo Conacului,după ce Cemal și Helia,povestesc și visează,viitorii 3 copii. O grădină de flori prin viitoarele lor fetițe: Yasemnin,Gul,Manelie și Neris ce deja o avea,crescută mare. Cam toți sînt posesorii,unor enegii ciudate,se pregătesc pentru o excursie la Mănăstirea Galata în timp ce Anisye recunoaște că a decis ce e mai bine pentru copiii ei,iar Mahir nu știa că a avut un asemenea vis,de a vizita Galata.
În sfîrșit toate familiile de la palat se invită și petrec un picnic,unde Mahir specialist la grătare,alături de fratele din creștere Filkret,ce au trăit în pruncie cu mama Emine,se dau în spectacol bucătari de real și superior succes. Mahir o servește pe Meral cu o porție aleasă din grătare și legume și cred că ea rămîne profund indatorată că după ce află concret de situația lui deja îi trimite un sărut pasional și indiscret să vadă lumea că e un bărbat norocos și distant față de femeile căsătorite din preajma lor. Deși la fosta intălnire fifti fiftis-au întrecut frumos și s-au despărțit grav,că el a recunoscut că e căsătorit de formă cu Anisie și apoi s-au imbătat criță,dar ea a dispărut că a crezut că n-are șanse reale nici măcar pentru filrt. În episodul 45 Ahmed,fiul lui Cemal și Neliy în colaborare cu Ugur,determină un scandemberg între Cemal și Mahir,cu oarece avantaj pentru Cemal ,ce i-a sucit degetele prin presare spre deliciul tuturor membrilor din familiile lor.Deși Anisie îl caracterizează pe Cemal ,ca fiind un om mare cu comportament de copil,că așa s-a comportat tot timpul de cînd a acceptat ce spune Nedret ,după ce a investigat la Amasia,domiciliul lui Cemal și fosta soție a lui. Negris,adolescentă inteligentă și curajoasă pentru vîrsta ei e informată de tatăl său că la ultimile dezbateri,mama ei a cedat greșit față de situația lor, provoacă și vede ce spune mama sa și apoi Doamna Nedret. Se imprietenește și jură credință la tatăl său adevărat,vede că numai ea e vinovată de situația reală a familiei ei,Își aduce aminte povestea de demult spusă de mama sa cu pasărea ce și-a făcut cuib,a clocit ouă și au ieșit puiuți la intervale de mai multe zile,iar un pui mai mare nu respecta cerințele păsării,cînd îi lăsa singuri și pleca s-aducă mîncare proaspătă pentru pui. Și a căzut încercînd preamatur să zboare și el cu mama lui,frîngîndu-și o aripă.Ce a necesitat o săptămînă pînă la repararea durerii din neascultarea și revigorarea completă a stării fizice,fostă precară atunci și a urmat negreșit spusele păsărilor cu pui. Nici nu știe ce e bine pentru viitorul familiei lor ,dar necesita zbor de antrenamente complete cu mama lor sau cineva cu experiențe,în zbor.Recunoaște că pe pămînt totul e frumos și bine,dar să fii vultur sau pasăre răpitoare de pradă cu zbor echilibrat și dirijat cu experiența dobîndită totdeauna prin antrenamente indelungi și sigure de zbor.Niciodată nu e nevoie să riști că poate fi fatal oricînd,pe vreme de furtună,ploi sau zile senine. Se consultă cu mama în privimța păsării cu pui. Scrie pe 2 pagini de hărtie și o pune la vedere,spre a fi observată ușor de cine intră în camera ei. Deci în concluzie trebuie să ne iubim cu toții și să fim în stare totdeauna numai să ne ajutăm între noi. Da recunosc că e o hibă mare să scrii atîtea și să nu stăpînești butoanele pentru scris domnește și nu harababura și pentru toate clasele sociale.Am spus-o și o repet vreau ajutor și sper să vină cît de curînd să-mi valorific timpul mai eficient pentru toți. Dar mai remarc acum încă odată că ĂSAT-I ȚELUL SUPREM AL VIEȚII PE PĂMÎNT.Va urma!
Un fost inginer constructor, foarte bătrân, dar cu memoria încă bună, îmi povesteşte că se afla la Canal, în timpul lui Dej, ca salariat al unui trust de construcţii şi că lucra cu deţinuții politici, pe care nu avea voie să-i privească. Când le dădea îndrumările necesare, stătea cu spatele la ei. Unul dintre condamnaţi se numea Corneliu Coposu şi, cu toate că nu l-a văzut niciodată la faţă, şi-l aminteşte foarte clar, din descrierile gardienilor. Era un bărbat atletic, un fost bărbat atletic, care, deşi slăbise groaznic, avea în continuare o rezistenţa ieşită din comun. Un deţinut trebuia să sape zilnic opt metri cubi de pământ, ceea ce reprezenta o normă nerealizabilă de un om obişnuit, prost hrănit şi îmbrăcat în zdrenţe. Cu mari eforturi unii prizonieri săpau doi-trei metri cubi şi încasau bătăi cumplite pentru neîndeplinirea „planului”. Corneliu Coposu săpa cei opt metri cubi ai săi, iar apoi îi ajuta şi pe alții.
– Mi-am închipuit întâi, povesteşte cu o voce tremurândă bătrânul din faţa mea, că el voia să beneficieze de o reducere de pedeapsă, câştigată printr-o comportare bună. Am aflat însă că nu se afla în situaţia de a spera la aşa ceva, fiind condamnat la muncă silnică pe viaţă.
Oameni de felul lui Corneliu Coposu se nasc rar într-o ţară şi sunt primii vânaţi atunci când ţara respectivă ajunge sub o forţă de ocupaţie. Aşa cum un ucigaş caută să înfigă cuţitul exact în inima victimei, ocupantul loveşte în ceea ce are mai bun poporul învins de el. Timp de aproape optsprezece ani, Corneliu Coposu a rezistat tentativelor făcute de sovietici şi de complicii lor din România, liderii comunisti, de a-l lichida. Că a avut parte de acest calvar este cutremurător, dar intră totuşi în logica, fie şi monstruoasă, a istoriei. Cu totul ininteligibil rămâne însă tratamentul care i-a fost rezervat lui Corneliu Coposu după prăbuşirea comunismului în România. Călăii lui Corneliu Coposu, cei direcţi şi cei care au acţionat indirect, prin decizii politice, n-au fost pedepsiţi drastic, așa cum ar fi meritat. Iar noi, ceilalţi, nu ne-am dus la el în genunchi să-i cerem iertare pentru laşitatea sau pentru ignoranţa noastră, care este şi ea o formă de laşitate. După ce i s-au luat optsprezece ani din viaţă, nu s-a găsit cineva care să-i ceară măcar scuze lui Corneliu Coposu! S-a întâmplat, în schimb, altceva. În ziua de 22 decembrie 1989, când Corneliu Coposu a venit la sediul C.C. al P.C.R. şi a încercat să intre în contact cu echipa care se considera îndreptăţită să ia puterea, a fost izgonit. Iată scena, povestită de un martor al ei, Petre Roman: „La un moment dat a fost anunţată sosirea lui Corneliu Coposu. N-am avut timp să schiţez nici cea mai mică reacţie. „Să plece!” au strigat aproape simultan Bârlădeanu şi Iliescu. Am tăcut. [...] Acum sunt convins că, exact în momentul acela, ceva din revoluţia română a luat o turnură greşită, al cărei preţ l-am plătit şi-l mai plătim şi azi.”
Şi câte nu s-au mai întâmplat ulterior! O persoană care îşi spunea „poet” (adică un om care trăieşte – teoretic – din valorificarea sensibilităţii sale) l-a insultat cu grosolănie pe fostul deţinut politic. Și-a bătut joc de înfăţişarea scheletică a bărbatului atletic de altădată. Să-ţi smulgi părul din cap la moartea mamei, făcând paradă de dragoste filială, să scrii versuri clamoroase şi lamentuoase despre veştejirea florilor toamna, să dai de mâncare, cu mare tam-tam publicitar, câinilor vagabonzi şi apoi să pălmuieşti, fie şi numai la figurat, obrajii descărnaţi ai cuiva atât de obosit încât a ajuns, într-adevăr, să aibă o înfăţişare scheletică – iată o mixtură dezgustătoare, un kitsch moral fără termen de comparaţie.
A existat însă ceva și mai revoltător. La moartea lui Corneliu Coposu, denigratorii lui și-au luat figuri smerite și i-au recunoscut valoarea. Ce caricatură de fair-play! Să recunoști valoarea unui adversar numai după ce îi iei pulsul și constați că e mort, scos definitiv din luptă, iată o recunoaștere care provoacă greață. Iliescu și oamenii lui, acoliți sau continuatori, mulți grupați în prezent în PSD, reușesc mereu să provoace greață. Aceasta este contribuția lor la istoria României.